ANOIA

You are currently viewing ANOIA

Πολλοί από εμάς θα γίνουμε πιο ξεχασιάρηδες καθώς γερνάμε. Κάποιοι από εμάς θα αρχίσουν να αναπτύσσουν πιο σοβαρά προβλήματα, τα οποία μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια της άνοιας ή της ασθένειας του Alzheimer. Αυτό το κείμενο περιγράφει τις πιθανές αιτίες των προβλημάτων μνήμης και πώς να ζητήσετε βοήθεια αν ανησυχείτε για τη μνήμη σας ή κάποιου δικού σας.

Τι είναι η άνοια ;

Η άνοια συχνά αρχίζει με προβλήματα μνήμης .
Αλλά είναι μια κατάσταση που επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος των λειτουργιών του εγκεφάλου και μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων .
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν :

δυσκολία στη διαχείριση των καθημερινών εργασιών
δυσκολία στην επικοινωνία
αλλαγές στη διάθεση , την κρίση ή την προσωπικότητα .

Παίρνει συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Άνθρωποι με άνοια εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τους άλλους για να τους βοηθήσουν, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται.

Πόσο συχνή είναι η άνοια ;

Η άνοια είναι πιο συχνή στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Περίπου 10-15 % των ατόμων άνω των 65 ετών πάσχουν από άνοια και από την ηλικία των 80 περίπου 20 % ( 1 στους 5) θα έχουν κάποιο βαθμό της άνοιας .

Ποιες μορφές άνοιας υπάρχουν;

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία της άνοιας. Η ασθένεια επηρεάζει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μεταδίδουν μηνύματα από το ένα κύτταρο στο άλλο. Η χημική ουσία που πλήττεται περισσότερο είναι η ακετυλοχολίνη.
Η Νόσος του Αλτσχάιμερ έρχεται σταδιακά και εξελίσσεται αργά σε διάστημα πολλών ετών . Δεν ξέρουμε τι προκαλεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ , αλλά μπορεί μερικές φορές υπάρχει ιστορικό στις οικογένειες.
Ο άνθρωπος με νόσο Αλτσχάιμερ έχει προβλήματα με τη μνήμη και τη σκέψη τους .
Η εκμάθηση νέων πληροφοριών γίνετε πολύ δύσκολη .
Δεν μπορεί να θυμηθεί πρόσφατα γεγονότα , συναντήσεις ή τηλεφωνικά μηνύματα .
Μπορεί να ξεχνάμε τα ονόματα ανθρώπων και τόπων . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με ακόμη και σε απλές καθημερινές δραστηριότητες.
Μπορεί να αγωνίζεται να κατανοήσει τους άλλους .
Μπορεί να δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους άλλους.
Ένα κοινό πρόβλημα είναι ότι έχουν δυσκολία να βρουν τη σωστή λέξη για αντικείμενα καθημερινής χρήσης ή τα ονόματα των ανθρώπων που γνωρίζουν καλά . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και την κατάθλιψη .
Μερικές φορές θα κατηγορήσει τους ανθρώπους που τον φροντίζουν, οτι έχουν πάρει τα πράγματα τους, όταν στην πραγματικότητα τα έχουν χάσει, ή έχουν ξεχάσει που τα έχουν βάλει.
Συχνά οι άνθρωποι με άνοια δεν αισθάνονται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτούς . Μπορεί να θυμώσουν και να γίνουν δύστροποι, όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν. Οι φροντιστές παρατηρούν συχνά ότι τα άτομα παρουσιάζουν αλλαγές στην προσωπικότητά τους.

Αγγειακή άνοια
Αυτή συνήθως προκαλείται όταν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο φράζουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρά εγκεφαλικά επεισόδια ή μέρη του εγκεφάλου πεθαίνουν επειδή στερούνται οξυγόνου . Οι άνθρωποι με αγγειακή άνοια είναι πιθανό να υποφέρουν από συνθήκες που οδηγούν σε φραγμένες αρτηρίες, όπως η υψηλή πίεση του αίματος, το κάπνισμα, ο διαβήτης ή η υψηλή χοληστερόλη.
Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την εξέλιξη της αγγειακής άνοιας . Μπορεί να είναι η κατάσταση του ασθενούς σταθερή για αρκετούς μήνες ή και χρόνια! Αλλά στη συνέχεια περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να συμβούν τα οποία οδηγούν σε απότομη επιδείνωση.
Τα προβλήματα που προκαλούνται από την αγγειακή άνοια θα εξαρτηθούν από το ποιο μέρος του εγκεφάλου θα επηρεαστεί .
Μπορεί να υπάρχει απώλεια μνήμης και δυσκολία στη συγκέντρωση .
Δυσκολίες στην εύρεση των λέξεων για ονόματα ή τόπους, ο λόγος γίνεται πιο αόριστος.
Είναι κοινό να υποφέρουν από εναλλαγές της διάθεσης ή να αισθάνονται κατάθλιψη .
Μερικοί άνθρωποι έχουν επεισόδια σύγχυσης και μπορεί να είναι επιθετικοί ή στενοχωρημένοι .
Άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν ψευδαισθήσεις (όταν βλέπουν κάτι που δεν υπάρχει).
Μερικές φορές υπάρχουν σωματικά προβλήματα , για παράδειγμα, δυσκολίες με τα πόδια ή ακράτεια .

Είναι συχνό να υποφέρει το άτομο από συνδυασμό αγγειακών και άνοιας Alzheimer . Είναι συχνά πολύ δύσκολο ακόμη και για τους γιατρούς να διαγνώσουν από τι Άνοια υποφέρει το άτομο Μια αξονική ή μαγνητική του εγκεφάλου μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει.

Άνοια σωμάτια Lewy
Αυτή η μορφή άνοιας φαίνεται να προκαλείται από τα σωμάτια Lewy (καταθέσεις πρωτεϊνών στον εγκέφαλο).
Άτομα με άνοια Lewy μπορεί να έχουν συμπτώματα που αλληλεπικαλύπτονται με νόσο του Alzheimer και νόσο του Parkinson. Επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου .

Οι άνθρωποι έχουν προβλήματα μνήμης και τα δυσκολία στο σχεδιασμό και την οργάνωση απλών δραστηριοτήτων .
Το επίπεδο της σύγχυσης μπορεί να ποικίλει κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πολλοί άνθρωποι βιώνουν ζωντανές οπτικές ψευδαισθήσεις ανθρώπων ή ζώων .
Μπορεί επίσης να έχουν έναν τρόμο, μυϊκή ακαμψία , δυσκολία στο βάδισμα ή πτώσεις.

Μετωποκροταφική άνοια
Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται όταν η άνοια φαίνεται να επηρεάζει το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου περισσότερο από άλλες περιοχές. Αυτό ξεκινά συνήθως σε άτομα ηλικίας 50 και 60 ετών. Επειδή επηρεάζει το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, είναι πιο πιθανό να προκαλέσει αλλαγές της προσωπικότητας , καθώς και προβλήματα μνήμης . Έτσι, ένα πρόσωπο που είναι συνήθως πολύ ευγενικό και σωστό μπορεί να αρχίσει να γίνετε οξύθυμο ή αγενές.

Άλλες αιτίες της άνοιας

Υπάρχουν πολλές άλλες ασθένειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοια ή προβλήματα μνήμης . Μερικές είναι αναστρέψιμες με τη σωστή θεραπεία.
Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως η άνοια , αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντικαταθλιπτικά και υποστηρικτική ψυχοθεραπεία.
Σοβαρό άγχος μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση , αλλά και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η σωστή θεραπεία και ο καθησυχασμός .

Πολλές σωματικές ασθένειες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης. Όπως ασθένειες νεφρών, ήπατος ή προβλήματα του θυρεοειδούς . Έλλειψη ορισμένων βιταμινών μπορεί να προκαλέσει άνοια, αλλά αυτό είναι σπάνιο . Λοιμώξεις του θώρακα ή ουρολογικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση . Αυτά μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Υπάρχουν , επίσης, πολύ σπανιότερες ασθένειες , όπως η νόσος του Huntington , η οποία μπορεί να προκαλέσει άνοια σε νεότερους ανθρώπους .

Τι είναι η ήπια γνωστική εξασθένιση;

Πολλοί άνθρωποι μεγαλώνοντας ανησυχούν για τη μνήμη τους . Μερικές φορές το πρόβλημα της μνήμης είναι περισσότερο από ό, τι θα περίμενε κανείς για την ηλικία τους , αλλά δεν είναι αρκετά σοβαρό για να ονομάζεται άνοια . Αυτό μερικές φορές ονομάζεται ήπια γνωστική εξασθένηση . Ένας αριθμός των ατόμων ( περίπου 10-15 % ) με αυτό το πρόβλημα μπορεί τελικά να αναπτύξει άνοια. Ακόμη δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιοι θα είναι αυτοί οι άνθρωποι. Για αυτό είναι σημαντικό να βρίσκεται κανείς σε επαφή και να το συζητήσει με κάποιον ειδικό.

Λήψη βοήθειας

Εάν ανησυχείτε για τη μνήμη σας , να κλείσετε ένα ραντεβού για να δείτε κάποιον ειδικό. Μπορεί να κάνει μερικές απλές δοκιμές για να ελέγξει τη μνήμη σας και να προτείνει αν χρειαστεί εξετάσεις αίματος και απεικονιστικός έλεγχος του εγκεφάλου.

Απλά πρακτικά μέτρα

Αν έχετε προβλήματα με τη μνήμη , υπάρχουν μερικά απλά πρακτικά βήματα που μπορείτε να κάνετε .

Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο για να σας βοηθήσει να θυμάστε ραντεβού .
Κάντε λίστες.
Ακονίστε το μυαλό σας με την ανάγνωση ή να κάνει σταυρόλεξα , το Sudoku και άλλες ασκήσεις μυαλό.
Ξεκινήστε σωματική άσκηση (μπορεί να βοηθήσει ανεξάρτητα από την ηλικία σας)
Υγιεινή διατροφή ( συμπληρώματα , όπως η βιταμίνη Ε και το Ginkgo Biloba δεν συνιστώνται επί του παρόντος ) .

θεραπεία

Αυτό θα εξαρτηθεί από τη διάγνωση και τις περιστάσεις . Δυστυχώς δεν υπάρχουν θεραπείες που να οδηγούν στην ίαση από την Άνοια. Οι θεραπείες καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου και υποστηρίζουν τον ασθενή γιατί είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσει την ανεξαρτησία του σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται, των ατόμων με άνοια .

Υπάρχει μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της ακετυλχολινεστεράσης και ένα άλλο φάρμακο που ονομάζεται μεμαντίνη που μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της άνοιας Alzheimer . Αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη στην άνοια Lewy Body .
Στην αγγειακή άνοια μπορεί να είναι χρήσιμο για να πάρετε μια μικρή δόση ασπιρίνης για να σας αποτρέψει περαιτέρω εγκεφαλικά επεισόδια . Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνω να πάρετε το φάρμακο , αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή αυξημένη χοληστερόλη . Είναι επίσης σημαντικό να σταματήσετε το κάπνισμα , να τρώτε υγιεινά και να γυμνάζεστε.

Σχεδιασμός για το μέλλον

Συζητήστε οποιεσδήποτε ανησυχίες που έχετε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε περισσότερα για την ασθένεια . Μπορούν να δώσει συμβουλές σχετικά με το φάρμακο και άλλη διαθέσιμη βοήθεια .
Φιλανθρωπικές οργανώσεις , είναι επίσης μια πολύ χρήσιμη πηγή συμβουλών .
Οι κοινωνικές υπηρεσίες μπορεί να βοηθήσουν με τη βοήθεια στο σπίτι , γεύματα ή ημερήσια φροντίδα. Μπορεί να δικαιούστε παροχές .

Βιβλιογραφία από:
Royal College of Psychiatry